Close
Currency
Language
Close
Menu
Search
Account
Cart
Close

Gulai Lemak Udang

Gulai Lemak Udang

Bahan-bahan:

 

Bahan 1

1 tsp Jintan Manis

1 tsp Jintan Putih

1 Bawang besar

6 ulas Bawang putih

20g Halia

10g Lengkuas

7 Cili padi

15 Cili kering (telah direndam)

1 tbsp Pes Asam Jawa

2 tbsp Fish Curry Powder

2 tsp Garam & 2 tbsp Gula

 

Bahan 2

60g Minyak masak

200g Santan segar/ 1 Santan kotak + 2 Cawan air

 

Bahan 3

600g Udang


Cara Penyediaan:

1. Masukkan semua Bahan 1 ke dalam bekas memasak dan kisarkan 10sec/ speed 10.

2. Kemudian, tolak semua bahan jatuh kebawah menggunakan spatula dan kisarkan bahan sekali lagi 10sec/ speed 10.

3. Masukkan minyak masak dan tumis 8min/ 120°C/ speed 1/ reverse function.

4. Masukkan santan pula & masak 5min/ 90°C/ speed 1/ reverse function

5. Akhir sekali, letakkan udang anda kedalam bekas dan sambung masak 8min/ 90°C / speed 0.5/ reverse function

6. Jemput makan. Dihidang bersama nasi dagang panas panas!